Izbor UrednikaTopVesti

Antivakser, koji je podržao Đokovića: Ko je Robert F. Kenedi Mlađi, mogući protivkandidat Bajdenu

Advokat za zaštitu životne sredine i aktivista protiv vakcina Robert F. Kenedi Mlađi (Robert F. Kennedy Jr.) ulazi u trku za demokarstku predsedničku nominaciju na izborima 2024. godine.

On je Federalnoj izbornoj komisiji podneo neophodnu dokumentaciju za kandidaturu što je potvrdio glavni blagajnik njegove kampanje Džon E. Salivan, preneo je CNN.

Robert F. Kenedi (69) je sin bivšeg senatora i američkog državnog tužioca Njujorka Roberta Kenedija i bratanac ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija.

I Džon Kenedi i njegov brat Robert ubijeni su šezdesetih godina prošlog veka.

„Savladana je najveća prepreka, moja žena mi je dala zeleno svetlo“, kazao je Kenedi prošle nedelje pred okupljenima u Nju Hempširu najavljujući svoju nameru, prenosi Foks Njuz.

On je dugogodišnji antivakser.

Osim toga on je i protivnik 5G internet mreže.

Promovisao je diskreditovane tvrdnje koje povezuju vakcine i autizam i osnovao antivakcinalnu organizaciju Dečija zdravstvena odbrana.

Takođe je kritikovao vakcine protiv korone i osuđivao ponašanje savezne vlade u vezi sa pandemijom.

Tri člana njegove porodice – sestra Ketlin Kenedi Taunsend, brat Džozef P. Kenedi Drugi i rođaka Mejv Kenedi Mekin – osudili su 2019. njegove stavove protiv vakcine u časopisu Politico, tvrdeći da je on „deo kampanja dezinformacija koja ima srceparajuće i smrtonosne posledice.”

U jeku epidemije kovida 19 na prazničnoj zabavi decembra 2021. u njegovoj kući gositima je rečeno da budu vakcinisani ili testirani na koronu jer, kako je rekao Кenedi, on “nije uvek gazda u sopstvenoj kući”, pisao je Gardijan.

Kenedi će kasnije za Politico potvrditi da iza toga stoji njegova supruga, glumica Šeril Hajns.

Na protestima protiv kovid propusnica u Milanu sredinom novembra iste godine pojavio se i Robert F. Кenedi Mlađi, koga u svetu nazivaju i „guruom antivakserskog pokreta“.

Pre dve godine je objavio knjigu “Pravi Entoni Fauči: Bil Gejts, velika farma, i globalni rat za demokratiju i javno zdravlje” koji je na Amazonu postao bestseler.

Prošle godine pozvao se na nacističku Nemačku u govoru protiv vakcine u Linkolnovom memorijalu u Vašingtonu.

Instagram je bio uklonio njegov nalog „zbog višestrukog deljenja opovrgnutih tvrdnji o koronavirusu ili vakcinama“.

Januara prošle godine stao je uz srpskog tenisera Novaka Đokovića da mu se omogući učešće na US Open uprkos tome što nije vakcinisan.

Kenedi je preko Tvitera pozivao Bajdena da omogući Đokoviću učešće na US Open.

Kao advokat za životnu sredinu, Kenedi je radio sa grupom koja je predvodila čišćenje reke Hadson.

Takođe je radio za Savet za odbranu prirodnih resursa.

Suosnivač je advokatske firme za zaštitu životne sredine.