Vesti

Pakistan neće da prihvati muslimane izbeglice iz Indije

Imran Kan premijer Pakistana poručio je na konferenciju u Ženevi, da njegova žena ne želi da prima izbeglice iz Indije, koji dolaze iz oblasti Kašmira i da nisu dobrodošli u toj zemlji. Iznenađujuće je da njegova izjava nije naišla na uobičajene osude svetskih medija za ksenofobiju i pretnje sankcijama, kao što je to običaj u slučajevima kada države Evrope odbijaju da prime migrante.

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio da je Indija na putu da napravi tešku krizu s izbeglicama, koja bi mogla da ima domino efekat.

Kan je to izrekao kada je otvarao globalni forum o izbeglicama koji se, pod pokroviteljstvom UN, održava u Ženevi.

On je upozorio da će Indija, ako pokuša da izmeni demografsku strukturu Kašmira (u kom je većinsko muslimansko stanovništvo), biti okidač za nastanak nove izbegličke krize, koja bi mogla da pokrene druge krize.

„Od tada pa nadalje, haos i tenzije mogu dovesti do otvorenog konflikta između Indije i Pakistan“, upozorio je Kan svetske lidere.

„Nas ne brine samo to što bi to mogla da bude veoma ozbiljna i velika izbeglička kriza, koja će izazvati domino efekat, već što bi to moglo da dovede do otvorenog sukoba dve nuklearne sile“, dodao je pakistanski premijer.

Zbog toga je Kan pozvao međunarodnu zajednicu da se zainteresuje za rešavanje pitanja Kašmira, kome je indijska vlada u avgustu oduzela većinu autonomnih ovlašćenja, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Dodatno ulje na vatru dolio je zakon koji je u Indiji nedavno usvojen, a po kom se državljanstvo izdaje samo nemuslimanima. To je potom izazvalo talase nemira širom zemlje, pogotovo među muslimanskkm stanovništvom, u kojima ima i stradalih, dok je preko 1.000 ljudi uhapšeno.

Izvor: B92