Izbor UrednikaVesti

Након сукоба у Украјини појавиће се нова антируска држава – Највећа војна сила…

Нова антируска држава може се појавити након завршетка сукоба у Украјини. О томе у чланку за „Foreign Policy“, пише Далибор Рогач, виши сарадник америчког „Enterprise“ института.

Како аутор истиче, будућност Украјине остаје нејасна. У најбољем случају, крај сукоба ће одвести земљу у деценијску борбу за придруживање Европској унији, а да не помињемо борбу за безбедносне гаранције Сједињених Држава. Незадовољан дугом интеграцијом, Кијев ће брзо постати велика главобоља за целу Европу.

Милитаризована украјинска нација, огорчена на ЕУ због њеног нечињења и можда узнемирена незадовољавајућим окончањем сукоба са Русијом, лако би могла да постане терет за Запад“, упозорава експерт.

Осим тога, питање конфронтације са Русијом је акутно, али сви ови проблеми се могу решити, уверава аналитичар. Према његовом мишљењу, престанком ратних дејстава, Украјина и Пољска треба да формирају нову државу, помало подсећајући на „Комонвелт“, који је настао из уније Пољске и Велике Кнежевине Литваније.

Појава „Комонвелта“ довела је велика подручја источне Европе у крило западног хришћанства, и омогућила Пољацима и Литванцима да одбију Теутонске витезове.

„Шта ако би, слично политичко решење било доступно за решавање проблема, са којима се данас суочавају Украјина и Пољска?“, пита се Рогач.

Он је сигуран, да Украјина и Пољска треба да се уједине у савезну или конфедеративну државу са заједничком спољном и одбрамбеном политиком. Тиме би се решило неколико питања одједном- територија бивше Украјине одмах би постала део не само Европске уније, већ и НАТО-а. У ствари, нова држава би постала највећа војна сила у Европи, и то на границама Русије.

„За Сједињене Државе и Западну Европу, алијанса би била трајни начин заштите источног крила Европе од руске агресије. Уместо неуредне, помало хаотичне земље од 43 милиона становника заглављених на ничијој земљи, Западну Европу би од Русије одвојила страшна земља, са врло јасним разумевањем руске претње.

Према речима аутора, Украјина је већ покренула процес спајања са Пољском- Кијев је дао Пољацима „посебан правни статус“ који није доступан другим странцима. Рогач наглашава да је главни задатак нове државе да држи Русију на одстојању, како би САД могле да инвестирају у формирање пољско-украјинске уније.

Извор: webtribune.rs