Izbor UrednikaTopZivot i Stil

U OVOJ SRPSKOJ SVETINJI TURCI SU ZAKOPALI 12 ŽIVIH NEVESTA U VENČANICAMA: Počiva na moštima mučenika, ovako je otkrivena

Manastir Svete Petke Iverice, koji se nalazi u ataru Ostrovice u opštini Niška Banja, podignut je pre 120 godina. 

Njegovo podizanje pomogao je i kralj Aleksandar I Obrenović, a poznat je i kao Vojni manastir. Manastir sve više privlači ljude koji žele da vide ikonu Svete Petke, repliku ikone crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je spaljena. Staru crkvu podigli su gruzijski monasi krajem 14. i početkom 15. veka.

U manastiru su Turci poubijali mnoge ljude, a on počiva na moštima mnogih mučenika. Za njega se vezuje i jeziva legenda da je u njemu zakopano 12 živih nevesta u venčanicama. Krajem 19. veka na prostoru gde se danas nalazi manastir bila je stacionirana grupa vojnih minera, koja je radila na prokopu tunela zbog izgradnje puta. Jedan od vojnika je sanjao kako se baš tu gde se oni nalaze nekada nalazila svetinja. Vojnici su počeli da kopaju i tako su došli do prve svetinje, koju su podigli gruzijski monasi, piše Blic.

U tom periodu kralj Aleksandar I Obrenović umalo se nije udavio u moru u Francuskoj, pa je vojska iz zahvalnosti prema Bogu, odlučila da ponovo sazida crkvu Svete Petke. Međutim, posle tri godine vojska više nije imala para za nastavak izgradnje. Nedostatak novca nadomestio je sam kralj, koji je bio oduševljen inicijativom svojih vojnika.