Top

PEKU BEBE, ČUPAJU SRCE IZ GRUDI, PALE ŽIVE LJUDE: Ovo su najmoćniji narko-karteli Meksika, a evo zašto je vlast nemoćna!

Krvavi rat protiv droge u Meksiku odneo je hiljade života od kako su se njegovi karteli počeli da bore protiv vladinih snaga 2006. godine – bez ikakvog kraja brutalnom nasilju na vidiku.

Prošlog meseca, vladini zvaničnici saopštili su da je poslednjih godina prisilno nestalo 61.000 ljudi, a na desetine hiljada više je ubijeno.

Postojala je nada da će se nasilje smanjiti nakon hapšenja El Čapa i njegovog zatvaranja u SAD prošle godine.

Međutim, karteli su nastavili da se bore za teritoriju širom županije – sa najbrutalnijim bandama detaljno opisanim u nastavku.

Kartel Sinaloa

Osnovan krajem osamdesetih godina prošlog veka, banda El Čapa postala je od najvećih zločinačkih organizacija na svetu – preprodavala je tone kokaina, heroina i marihuane u SAD.

Otkako je El Čapo izručen i zatvor prošle godine, rukovođenje je prešlo u ruke Čapovog bivšeg partnera Ismaela ‘El Maja’ Zambadu zajedno sa njegovim sinovima Ivanom Arčivaldom i Isusom Alfredom.

Kartel je tokom svoje duge, krvave istorije kidnapovao, mučio i klao članove rivalskih kriminalnih bandi kako bi dominirali severozapadom Meksika.

Njegove ubice često rastvaraju ostatke žrtava u posudama sa kiselinom.

Godine 2010, pojavio se video koji prikazuje El Čapa kako seče rivala motornom testerom pre nego što mu odseče lice sa glave i zalijepi ga za fudbal.

Međutim, takođe je sklopio saveze sa političarima i bivšim neprijateljima unutar Zalivskog kartela i Familije Mičoacana.

U jednom trenutku Čapo je navodno odobrio mito u iznosu od 2,3 miliona funti bivšem sekretaru za javnu sigurnost Genaru Garciji Luni.

Prošlog oktobra, teško naoružani pripadnici kartela započeli su napad na vojne trupe u gradu Kualican nakon što su pokušali da uhapse Ovidija Guzmana Lopeza, jednog od Čapovih sinova.

Kartel Nove generacije Žalisko (CJNG)

Kartel se brzo proširio po Meksiku i jedna je od najagresivnijih bandi u zemlji, koja deluje uglavnom na zapadu.

Odvojila se od kartela Sinaloa nakon hapšenja El Čapa 2014. godine, a njeni članovi imaju sklonost nasilju.

CJNG vodi Nemesio ‘El Menčo’ Oseguera Servantes, bivši saveznik El Čapa, i posluje u najmanje 22 države širom Meksika.

Američke vlasti prethodno su ponudile nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje vode do hapšenja El Menča.

Njegove ubice targetiraju na ljude, vojnike i policajce u brutalnim prikazima nasilja.

CJNG je oborio vojni helikopter raketom, ubio desetine državnih zvaničnika, a poznato je čak i da objesio tela svojih žrtava sa mostova kako bi zastrašio svoje rivale.

Jedan čovek, koga je identifikovao samo nadimak Francisko, tvrdi da je bio prevaren da se priključi trening kampu CJNG u planinama Guadalahare, nakon što mu je ponuđen posao obezbeđenja.

Dok su tamo, članovi bande usmrtili su jednog čoveka zbog toga što nije uspeo da sastavi pištolj.

Francisko je tada bio primoran da mu odseče ruku i da pojede deo leša.

Rekao je: „Morao sam to učiniti, nemaš izbora. Sećam se straha, krvi. “

Zalivski kartel

Kartel, osnovan 1980-ih, prvobitno je preprodavao kokain i marihuanu u SAD i razvijao veze sa bandama u Kolumbiji.

Njegov drugi vođa Osiel Kardenas Guilen regrutovao je veliki broj korumpiranih vojnika specijalnih snaga koji su kasnije formirali sopstvenu rivalsku bandu.

Bili su to eksperti koji su bili oštri, obučeni u oružju nedostupnom drugim kartelima i sposobnim za brze operacije razmeštanja.

kartel je primarno smešten u severoistočnoj pograničnoj državi Tamaulipas, a najvažnije su joj operativne baze u Matamorosu, Nuevo Laredo i Reinosa.

Zalivski kartel poznat je po izvršavanju izuzetno velikog broja otmica – 68 žrtava je pronađeno u sigurnoj kući zalivskog kartela u Reinosu 2011. godine.

Ranije ove nedelje, članovi zalivskog kartela izbacili su četiri leša svojih ubica ispred pogrebnog salona u američkom pograničnom gradu Miguela Alemana.

Meksički zvaničnici veruju da su žrtve – koje su sve prikazane pucanjem iz vatrenog oružja – ubijene u sukobu s rivalskom bandom Los Zetas.

Los Zetas

Zete su formirali korumpirani pripadnici elitne jedinice meksičkih specijalnih snaga 2010. godine.

Prvobitno ih je unajmio vođa Zalivskog kartela devedesetih godina prošlog veka, ali su prekinuli i formirali svoju organizaciju.

Delatnost uključujeprimanje mita, otmicu zbog otkupnine, trgovine ljudima i oružjem i naplatu zaštite preduzećima.

Kako je moć Zete rasla, vođa Miguel Angel Trevino Morales gajio je svoju reputaciju sadističkog, hladnokrvnog ubice – naređujući mučenje i obglavljenje svojih žrtava.

Njegov preferirani metod mučenja zvao se „guiso“, odnosno gulaš, ubacuje svoje žrtve u bačve sa benzinom, polivaja ih i spali.

Legenda kaže da je Morales takođe ubio bebu propadnika suparničkog kartela u mikrotalasnoj rerni.

Drugi tvrdi da je otvorio čovekove grudi preko duga zbog droge i izvukao njegovo još kucajuće srce.

Međutim, Morales je zarobljen 2015. godine i kartel se podelio – omogućavajući rivalskim grupama da uspostave prevlast i bore se za svoju teritoriju na severoistoku.

Njihovi neprestani sukobi opisani su kao pretvaranje čitavih gradova u „ratne zone“, a u julu ove godine pretili su da će uništiti ceo grad Asuncion Iktaltepe zbog pomaganja rivalima.

Kurir.rs/Daily Mail Foto: AP, Youtube