Izbor UrednikaVesti

ZAHAROVA NIKAD JASNIJA: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije, Rezolucija UN ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacija

REZOLUCIJA 1244 mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, istakla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Savet bezbednosti UN je jedino telo koje je ovlašćeno da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Nove odluke nisu donete. Kosmet je sastavni deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama – rekla je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu

Ona je dodala da Rezolucija 1244 mora da se poštuje i podsetila da ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacija.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta – da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu – Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.